Mærke 6

Mærke 6

Til Mærke 6 skal du fortsat blive bedre til at svømme crawl og rygcrawl. Vi arbejder fortsat med ikke at holde pauser, og svømme lidt længere ad gangen.

Du skal også dykke til bunden, og sidder her i fem sekunder. Delfinhoppene bliver lidt vildere, med armene på også, og så begynder vi også på armtaget til brystsvømning. Det er fortsat i det små, men med små armtag kan den rigtige rytme blive øvet i det små, og så kan bensparket komme til senere.

Sidde på bunden i 5 sekunder

For at kunne sidde på bunden i fem sekunder skal du være rigtig god til at holde vejret. Der er to måder at gøre det på:

Enten bruger du virkelig mange kræfter på at skubbe dig nedad mod bunden – det kan være med armene og benene.

Helst puster du luften ud af lungerne, og bruger kun en smule energi til at komme ned til bunden, og blive dernede.
Øv dig i at puste ud, og så holde vejret bagefter, inden du trækker vejret igen.

Brystarme med flyben

Vi starter med at øve brystsvømning kun med armene. Brystbensparket kommer først på senere, når du har lært bensparket for sig. Nu handler det om rytmen i brystsvømning, og her bruger vi flyben til at understøtte armenes bevægelser.

Du skal lave korte og brede armtag, og altid holde hænderne foran skuldrene. Armtaget startes og sluttes i streamline. Når hænderne er på vej frem skal du lave et flybenspark med benene. Du kan evt. lave et ekstra flybenspark, mens armene hviler foran hovedet i streamline, for at glide lidt med armene fremme.

Rygcrawlben

Du skal nu kunne svømme rygcrawlben uden at holde pause i bensparket. Du skal ligge med hovedet i vandet, ansigtet frit og med hoften tæt på vandoverfladen. Herfra sparker du bagud, ned mod bunden, gerne 1-2 fodlængder nedad.

Du skal kunne svømme sådan både med armene fremme foran hovedet, med armene strakt ud til siden, ud for skuldrene, og også med armene langs siden.

Uanset hvor armene er placeret er det meget vigtigt at din krop holder sin position i vandet – du må ikke “tabe” numsen ned mod bunden når du flytter armene længere ned mod fødderne.

Crawl med vejrtrækning

Når du svømmer crawl nu skal det være med jævn udånding under vandet. Du skal puste al luften ud, inden du roterer ansigtet op af vandet for at suge ny luft ind. Det skal være en hurtig vejrtrækning, og du skal øve at trække vejret til begge sider.

Du skal øve mod at kunne trække vejret uden at det ændrer din rytme med armene. Armene skal køre i samme tempo hele tiden, og bensparket skal være dybt og også uden pauser.

Delfinhop med armtag

Når du laver delfinhop nu skal det være med aktive arme. Armene føres henover vandoverfladen, og hænderne skal i vandet før hovedet kommer det.

Der er flere måder at lave delfinhoppene på, men det er vigtigt at du både kan komme højt op af vandet, og søge ned mod bunden når du kommer ned under overfladen.

Du skal også kunne rette kroppen – og farten – fremad, lige under overfladen. Du skal bruge hovedet til at styre kroppens krumning – for enten at søge dybt, eller blive tæt på overfladen. Kroppen skal være strømlignet, med armene tæt om ørene, og benene samlet. På den måde får du mest fart med i bevægelsen.

Dette arbejder vi også med

  • Balanceøvelser
  • Skodning
  • Afsæt fra bassinvæg

Forrige mærke

Næste mærke

750 750 Jesper Kjær Andersen