Mærke 4

Mærke 4

Efter Mærke 4 skal du nu kunne flyde sikkert, komme ind og ud af flydestillingerne og have godt styr på vejrtrækningen. Du skal kunne sparke fra væggen og glide ud i bassinet, og også kunne komme fremad med benene.

Du skal kunne dykke, både ved at bruge armene til at komme fremad, og ved at svømme flyben med benene.

I overfladen kan du svømme en grovmotorisk crawl og rygcrawl – helt fladt på maven og ryggen, og med helt strakte arme.

Rygcrawl

Noget af det vigtigste du skal tænke på i rygcrawl er at ligge fladt, med hoften tæt på vandoverfladen. Benene skal sparke bagud, nedad mod bunden.

Dit hoved skal ligge i naturlig forlængelse af kroppen som når du står ret op, uden at spænde i halsen.
Armene holdes strakte og armtagene og benspark skal gerne være uden pauser.

Sidde på bunden

Nu skal du kunne holde vejret på land længe, og også vide at du kan holde vejret næsten lige så længe under vandet.

Når du skal sidde på bunden kan det være en fordel at puste luften ud, for nemmere at kunne blive siddende på bunden. Man kan godt sidde på bunden med lungerne fulde af luft, men det kræver meget arbejde at holde sig nede på den måde. Pust ud og hold vejret – du kan også øve det hjemme.

Crawl

Når du svømmer crawl er det vigtigt at du holder hovedet nede i vandet, nøjes med så få vejrtrækninger som muligt, og hele tiden har et kraftigt benspark.

Vejrtrækningen er lige nu ikke en fast del af din crawl, og den vil forstyrre den flade flydestilling i vandet, som du svømmer i. Fokus skal være at have hovedet i vandet, svømme med strakte arme og et jævnt benspark.

Flyben

Det er vigtigt at du sparker både opad og nedad, altså i begge retninger. Du skal sparke ud på begge sider af rygsøjlen.

At svømme flyben under vandet, og på siden, er vigtigt. Her er der nemlig god plads på begge sider, til at du kan lave nogle gode, store spark i begge retninger.

Svømmer man kun flyben i overfladen kommer man nemt til kun at sparke nedad, og det vil vi gerne undgå.

Flyde på maven, trække vejret på ryggen

Med en god fornemmelse for vandets opdrift og modstand kender du vigtigheden af at krumme dig helt sammen når du skal skifte fra at ligge på maven til at ligge på ryggen.

Du skal kunne skifte side ved både at krumme om hoften som en halv kolbøtte, og ved at rotere helt strakt om højdeaksen. Den ‘lange’ vej må rigtig gerne være med så lidt brug af fødder og arme som muligt – men med udgangspunkt i at flytte dit tyngdepunkt ved at rotere i hoften.

Dykke med store armtag

At dykke med store armtag giver en god følelse af fremdrift, og kan evt. kombineres med både crawlben og flyben.

Armtaget starter med armene udstrakt foran hovedet og føres kraftigt helt tilbage til hoften. Hænderne må gerne røre lårene. Efter et kort glid føres armene frem igen, tæt til kroppen.

Spring fra kanten

Spring spring spring – hold fast i kanten med tæerne, og sæt kraftigt af. Jo længere tid i luften, jo mere tid til at rotere, lave fagter eller slå sten-saks-papir.

Arbejd mod et kraftigt afsæt, og ikke mindst mod til at springe højt og langt.

Du skal springe langt ud fra kanten, springe et spring med rotation i luften, og også mindst ét baglæns spring. Sørg for altid at hoppe langt ud, så du er i god afstand til kanten når du lander i vandet.

Forrige mærke

Næste mærke

750 750 Jesper Kjær Andersen