Mærke 14

Mærke 14

Balancen er i højsædet ved alle fire øvelser her, dog kombineret på forskellige måder med eksempelvis bevægelse (skodning) eller udånding og vejrholdning (kolbøtte på bunden). Det er alle øvelser som bygger videre på noget I har lært for længe siden, men også øvelser der kan forfines længe endnu. Selv jeres undervisere kan have svært ved nogle af disse øvelser.

Udover disse øvelser arbejder vi koncentreret videre med stilarterne – især i butterfly og brystsvømning fokuserer vi på at I bliver klar til at lære de sidste finesser på Mærke 15 og 16 lige om lidt.

Sidde på 2-6 plader

Du kan flyde, lave kolbøtter og er god til at bruge hænderne til at komme fremad – men hvor mange plader kan du sidde på, og holde balancen i hvert fald 10-15 sekunder?

Det er vigtigt at du holder ryggen ret, og hele tiden har pladerne under numsen, så dit hoved, og hele overkroppens vægt tynger ned på pladerne. Hvis pladerne kommer i for meget bevægelse, eller ud fra dig så vil alt opdriften fra den være meget svært at holde nede.

Hjælp hinanden med at komme op på pladerne, eller få flere plader ind under, mens en sidder på dem.

Skodning

Når du skodder er det vigtigt at du holder kroppen ret og strømlignet. Jo nemmere kroppen kan komme igennem vandet, jo hurtigere kommer du fremad. Hold vejret længe ad gangen, så du kan bruge dine kræfter på at komme fremad, og ikke skal opad for at få luft så ofte.

Når du skodder er det afgørende at du holder hånden strakt i forlængelse af underarmen, og bruger hele armen, og ikke kun fingrene til at skubbe på vandet.

Du skal kunne skodde med armene foran hovedet, armene ud for skuldrene og med armene ved hoften. Gerne både forlæns og baglæns, og på maven, på siden og på ryggen.

Hovedspring med kolbøtte i overfladen

Du har allerede nu sprunget i vandet på mange måder, og måske endda allerede på hovedet.

Øvelsen med at lave en kolbøtte i overfladen handler om at lære at få hovedet først i vandet, men at have en krum hals, og komme i vandet krummet forover. Krummer man bagover, med strakt hals, ender det ofte i en maveplasker.

Stå med tæerne om kanten, sid i hug og tril i vandet. Herfra kan du rejse dig mere og mere op, hænderne om hælene, knæene eller på numsen. Altid med en kolbøtte når du rammer vandet, så er det bare lidt ad gangen.

Kolbøtte på bunden

Denne øvelse er den som har givet flest undervisere de største udfordringer. Du skal puste al din luft ud og dykke ned til bunden. Her skal du sidde på knæene med fødderne bagud, og langsomt føre hovedet ned til knæene så du krummer ryggen. Du skal bruge hænderne til at holde dig nede, og også starte rotationen.

Du skal lave hele kolbøtten så du triller langs bunden og kan mærke bunden med næsten hver ryghvirvel. Når du er kommet helt rundt vil det være flot at sidde stille et øjeblik inden du stiger til overfladen igen.

For at gøre øvelsen nemmere kan man lave den på lavere bassindybde.

Dette arbejder vi også med

  • Crawl
  • Rygcrawl
  • Brysvømning
  • Butterfly

Forrige mærke

Næste mærke

750 750 Jesper Kjær Andersen