Mærke 15

Mærke 15

Her er det brystsvømningen vi endelig får sat sammen (hvis du motorisk er klar, ellers er det bedre at vente med bensparket) – og så er det fortsat arbejde med de tre andre stilater.

Af de øvrige mærkeøvelser handler det om at flyde og rotere, springe og rotere (salto/kolbøtte) og så at kravle på bunden. De to sidste er nok de mest se-værdige, og især saltoen har en rigtig fed effekt på ferierne – god fornøjelse!

Flyde i streamline – med rotation

I denne øvelse skal du kombinere din balance med vejrholdning og en rigtig god fornemmelse for hvad der er op og ned – især hvis du lukker øjnene imens.

Du skal flyde på ryggen med armene i streamline. Efter et stykke tid skal du bruge hoften til at flytte dit tyngdepunkt og rotere en kvart omgang så du ligger på siden. Her holder du igen en kortere pause, indtil du roterer igen, så du ligger på maven. Efter en kortere pause roterer du videre til den anden side, og efter en pause her tilbage til ryggen. Kunsten er at ramme præcis en kvart omgang.

I kan lave andre øvelser også, hvor I skal rotere og stoppe ved andre positioner.

Springende kolbøtte / salto

Denne øvelse kræver mod og et rigtig godt afsæt!

Jo højere du kan springe op, jo længere tid har du til at komme rundt oppe i luften. Øvelsen har I længe bygget op til, og der er ikke langt endnu.

Afsættet skal være kraftfuldt. Du skal springe højt op, og kunne springe langt ud fra kanten. Når du springer skal du bruge hovedet til at styre kroppens bevægelse. Hvis du kigger fremad strækker kroppen sig ud, og omvendt hvis du bøjer hovedet og kigger ind mod navlen.

Det bliver nemmere at lave hele kolbøtten i luften hvis du springer fra en højere kant eller en skammel.

Kravle på bunden

At kravle på bunden er en sjov afveksling til den normale svømning i overfladen. Det er også en øvelse der kræver rigtig meget, både af din koordinering, og at du holder vejret efter at du har pustet det meste af din luft ud.

Du skal dykke til bunden og puste din luft ud (gerne på vej ned). Her skal du nu kravle langs bunden så langt du kan. Hænder og knæ skal være på bunden, og du kan evt. forsøge kun at løfte én ad gangen.

Det kan være en hjælp at have en makker stående surfende på ryggen imens, og/eller lave øvelsen på lavere vand, så du ikke skal dykke så dybt inden du kan starte på øvelsen.

Sammensat brystsvømning

Nu er tiden kommet til at både armtaget og bensparket sættes sammen. Rytmen har du vænnet dig til ved at svømme brystarm med flybenspark, og bensparket har du øvet for sig selv længe, ved flere andre øvelser.

Når du svømmer er det vigtigt at bensparket sparker når armene skal fremad, og dermed giver dig et ekstra skub i en situation hvor armene laver modstand. Det er vigtigt at du husker at glide gennem vandet efter du har taget bensparket. Varier længden af dit glid; tæl til fem, sig en remse, eller ?? Vær opmærksom på hvor langt du kan glide, men også hvornår det giver mening at tage næste armtag/benspark, så du ikke går stå.

Dette arbejder vi også med

  • Skodning og vandtrædning
  • Crawl
  • Rygcrawl
  • Butterfly

Forrige mærke

Næste mærke

750 750 Jesper Kjær Andersen