Mærke 11

Mærke 11

Spark fra kanten og roter, hop i vandet og op et bestemt sted, dyk og øv brystbensparket i vandet. Det er alle øvelser der kræver meget forberedelse for at kunne lave dem godt, men også øvelser hvor man hurtigt kan mærke om man er på rette vej, eller skal justere noget til.

Øv dig i at holde vejret derhjemme, og husk at mærke efter i vandet. Hvad gør vandet, når du laver en bestemt bevægelse?

Afsæt og rotation

I denne øvelse gælder det om at kende sin krop – og vandet. Du skal sparke fra kanten og glide langt. Undervejs mens du glider skal du dreje rundt om dig selv.

Det er godt at kende sig selv, og vide hvor man er i bassinet. Læg eks. en dykkerring ud i bassinet, luk øjnene, spark fra og stop når du tror du er lige over ringen med dit hoved. (eller åben øjnene, og glid videre hvis ikke du var nået derud)

Når du er blevet rigtig god til afstandene kan du sætte rotation på. Øv dig i at sparke af fra kanten, og rotere præcis en halv omgang, eller 3/4. Husk at du kan starte/stoppe rotationen ved at dreje lidt i hoften.

Når du er god til begge dele skal du sætte det sammen. Når du sparker fra skal du eksempelvis ende på siden, eller dreje to omgange om dig selv, måske inden du når 4 meter ud?

Spring ned gennem ring og over søpølse

Denne øvelse er en af vores favoritter, for den er nem at lave, men jo mere man går i detaljen kan hvert element forfines rigtig meget.

Øvelsen starter stående på land, hvorfra man skal springe på benene gennem en hulahopring der flyder i vandoverfladen. I luften gælder det om at gøre sig klar til næste element, som handler om at komme ned til bunden mest effektivt. Hold armene langs siden, og fødderne helt sammen. Brug fødderne til at styre retningen med, så du placerer dig godt i forhold til næste element – et højt delfinhop over en søpølse eller op på en madras.

Når du er kommet halvt ned i vandet kan du bruge arme og hænder til at skubbe dig ned, og placere fødderne solidt på bunden. Herfra, i streamline, springer du kraftigt op gennem vandet. Jo kraftigere du sætter af, og jo mindre du fylder, jo højere kan du springe op, og jo nemmere bliver det at komme over søpølsen/op på madrassen.

Brystbenspark siddende på orm

Efter at have lavet øvelsen på land flere gange, og have godt styr på både bevægelse og rytme, så er det tid til at gå i vandet.

Siddende på en orm kan du nemt lave bensparket til brystsvømning, mens du kan se dine ben og fødder. Samtidig har ørerne fri af vandet, så din underviser nemmere kan hjælpe dig.

Husk rytmen – bøj… vrid… sparke… glid…

Ved at sidde på ormen kan du se hvad du laver, og samtidig føle hvordan du skubber dig bagud i vandet ved hvert spark. Fornem hvordan fodsålerne presser på vandet, og øv dig i at skubbe vandet væk fra dig, så du svømmer lidt baglæns.

Hold vejret 20 sekunder

I denne øvelse skal du på flere måder holde vejret i 20 sekunder. Du skal kunne dykke ned og være ved bunden – eksempelvis mens du samler dykkerringe op. Det kan også være at du sidder stille en stor del tiden, eller flyder i overfladen med hovedet i vandet.

Øvelsens primære mål er at kunne dykke rundt i 20 sekunder. Du må gerne samle ringe imens, eller dykke gennem en forhindringsbane.

Dette arbejder vi også med

  • Kolbøtter
  • Crawl
  • Rygcrawl
  • Butterfly

Forrige mærke

Næste mærke

750 750 Jesper Kjær Andersen